SP Rotterdam wantrouwt het sociale woongetal

26 April 2020, 18:12 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Rechts van boven naar beneden: Cicek, Van Zevenbergen en Kurrvers (drie jongens van Zuid)

door Jan D. Swart

De Rotterdamse SP-fractie blijft vinden dat er niet tot nauwelijks woningen worden gebouwd voor de minst draagkrachtige Rotterdammers. Bouwwethouder Kurvers ontkent dit en zal er niet om liegen, maar heeft één probleem: hij kan nog niet met cijfers komen. Hij verwijst naar komende zomer wanneer de voortgangsrapportage op de Woonvisie zal worden aangeboden.

Eind maart twitterde Kurvers dat minister Raymond Knoops met een noodwet zou komen. ‘’En zo bouwen we samen verantwoord verder aan woningen voor alle Rotterdammers tijdens deze coronacrisis'’, voegde hij eraan toe.

‘’Hè? Alle Rotterdammers?’’, reageerde SP-raadslid Cicek, die zich samen met zijn fractieleider Aart van Zevenbergen als jongens van Zuid sinds het begin van de afbraak van de Tweebosbuurt in hun enorme kuiven gepikt voelen. ‘’Opvallend, want in werkelijkheid . . . .’’ En daarna volgde een set dieprode gepikeerdheid. Kortom: wantrouwen.

Maar wat er is nu afgesproken? Cicek heeft het regio-akkoord erbij gehaald en de doelstelling in een brief aan Kurvers samengevat: in de periode 2018/2020 zullen er in totaal 18.000 woningen gebouwd worden, waarvan 20 procent - 3600 woningen - in de sociale sector.

En wat er hoort bij de sociale sector: huur tot 710,68 euro, koop tot 180.000 euro. (In de schriftelijke vraag staat 140.000, maar dat is een tikfout, zegt Cicek).

‘’Maar wat heeft dit college gedaan?’’, vraagt Cicek. ‘’Dat heeft die koopprijs heel goochem opgeduwd naar het middensegment en de norm bijgesteld naar 220.000 en daar kom ik tegen in opstand.’’

Hoeveel koopwoningen onder de 220.000 euro zijn er dan sinds 2018 gebouwd en opgeleverd, vroeg hij vervolgens aan Kurvers, ervan uitgaande dat dit er natuurlijk veel te weinig zijn? Dus: meteen koppelde het SP-raadslid er een tweede vraag aan vast met een eigen antwoord op de eerste en vroeg: welke inspanningen gaat u verrichten om die achterstand in te halen?

Waarop bouwwethouder Kurvers, ogenschijnlijk net zo geïrriteerd als Cicek over de truc van oprekken (van 180.000 naar 220.000), kort van stof bleek: ‘’Het college herkent zich niet in een achterstand op de bouw van sociale woningen op de doelstelling 3.600 sociale woningen in deze collegeperiode.’’

Met andere woorden: het klopt. We houden ons aan de basisafspraken. 

De SP bijt zich trouwens als een terrier vast in de ontwikkelingen van het bouwbeleid van de VVD binnen de coaltie en heeft recent ook de vraag gesteld welk extern bureau de tellingen van de sociale bouw bijhoudt. En ook waarom dit extern moet?

''En hoe vanuit het stadhuis de hazen en relaties lopen'', zei Dries Mosch altijd, de oud nestor van de gemeenteraad.